به گزارش همشهری آنلاین، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه امروز (دوشنبه) در سخنانی گفت که رجب طیب اردوغان و بشار اسد رؤسای جمهور ترکیه و سوریه در سال جاری میلادی (۲۰۲۳) با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
به نوشته وبگاه خبری روسیا الیوم، او در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال دارد پس از نشست وزرای خارجه روسیه، ترکیه، ایران و سوریه در تاریخ دهم می در مسکو، اردوغان و بشار اسد با یکدیگر دیدار کنند، گفت که مرحله بعدی دیدار دو رئیسجمهور خواهد بود.
چاووش اوغلو بدون اشاره به اینکه آیا اردوغان پیروز انتخابات خواهد شد یا نه، گفت که امیدوار است موعد این دیدار به طول نینجامد و در سال جاری میلادی صورت پذیرد.
پیش از این نیز رجب طیب اردوغان در پاسخ به سؤالی درباره احتمال دیدارش با بشار اسد گفته بود که با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود این موضوع را بررسی کرده، اما باید پیش از آن دیدارهایی در سطح وزرای دفاع و خارجه و اطلاعات دو کشور برگزار شود.
با این حال بشار اسد رئیسجمهور سوریه نیز پیش از این گفته بود که تنها در صورت عقبنشینی نظامیان ارتش ترکیه از خاک سوریه، حاضر به دیدار با اردوغان خواهد بود.
همه این صحبتها در حالی است که شش روز به انتخابات سرنوشتساز ریاستجمهوری ترکیه (۱۴ می) باقی مانده است و منابع ترکیهای میگویند که کمال قلیچدار اوغلو، رقیب اصلی اردوغان، نظر بسیار مثبتی نسبت به عادیسازی روابط با دولت سوریه دارد. در این راستا رسانههای ترکیه در ۲۲ دسامبر ۲۰۲۲ گزارش دادند که «حزب جمهوری خلق» به رهبری «کمال قلیچدار اوغلو» و رقیب اصلی اردوغان با ارسال «پیام محرمانهای» به بشار اسد گفته است که در صورت پیروزی در انتخابات ترکیه حاضر است به دولت سوریه امتیاز بدهد.
وبسایت haber7 ترکیه نیز به نقل از «سرکیس قصارچیان» روزنامهنگار سوری-ارمنی نوشت که حزب جمهوری خلق در آن نامه به دولت سوریه گفته بود که حاضر به ارائه امتیاز مختلف از جمله پرداخت غرامت است.
در این میان محافل مخالف اردوغان در ترکیه معتقدند که اردوغان تلاش دارد با بهبود روابط خود با دولت سوریه، یک امتیار دیپلماتیک برای بهبود وضعیت خود در انتخابات به دست آورد، اما بشار اسد تمایلی به دادن این «هدیه انتخاباتی» به او را ندارد و مایل است با قلیچدار اوغلو، توافق نهایی صلح را امضاء کند.
مولود چاووش اوغلو در بخش دیگری از سخنان خود گفت که آنکارا از محدودیتهای اقتصادی غرب علیه روسیه حمایت نمیکند.
وی تصریح کرد: «ما قصد نداریم به تحریمهای یکجانبه ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه روسیه بپیوندیم. منفعت و رفاه ما در اولویت قرار دارد».
وزیر خارجه ترکیه همچنین از «کمال قلیچدار اوغلو» نامزد اپوزیسیون انتخابات ریاستجمهوری ترکیه که گفته بود، به توسعه روابط با غرب اولویت خواهد داد، انتقاد کرد.
اظهارات چاووش اوغلو در حالی مطرح شده است که اتحادیه اروپا به طور مداوم در خصوص امتناع ترکیه از مشارکت در تحریمهای غرب علیه روسیه ابراز نگرانی کرده است و آنکارا را متهم کرده است که به یک مرکز ترانزیت برای روسیه تبدیل شده است و مسکو را قادر به دور زدن تحریمهای اقتصادی میکند.
نظر شما